Recycling-Kreislauf einer Styroporverpackung mit dem ChemCycling Verfahren

FÖR MER ÅTERVINNING

Nyheter 20.09.2019

  1. Företag
  2. Nyheter
  3. Nyheter 2019
  4. För mer återvinning

STOROPACK PRESENTERAR PROTOTYPER AV Styropor® Ccycled, ETT NYTT KEMISKT ÅTERVUNNET RÅMATERIAL

Råmaterial som utvunnits från kemisk återvinning kan användas för att tillverka skyddsförpackningar av hög kvalitet. Detta demonstrerade skyddsförpackningsspecialisten Storopack under pilotfasen av ChemCycling-projektet som genomförs av BASF. Vid presskonferensen strax före invigningen av K 2019, världens största mässa för plast- och gummiindustrin, presenterade Storopack i början av juli de första prototyperna i detta projekt tillsammans med BASF och de tre andra partnerföretagen – Jaguar Land Rover, Südpack och Schneider Electric. BASF lät Storopack testa den nya råvaran vid produktion av EPS-förpackningar, som Storopack använde för att tillverka en förkvalificerad systemlösning för transport av temperaturkänsliga läkemedel samt en innovativ isolerad låda för transport av livsmedel såsom färsk fisk. Båda prototyperna fungerar utmärkt för alla användningsområden och erbjuder samma höga kvalitetsnivå som Storopacks förpackningslösningar av konventionellt EPS-material. De uppfyller även gällande strikta hygienkrav och är garanterat säkra att använda i kombination med livsmedel.

Bryta ny mark i den cirkulära ekonomin

– Det som verkligen övertygade oss var att Styropor® Ccycled kan användas för livsmedelsförpackningar. Det finns redan en rad olika alternativ för återvinning av Styropor®, och ChemCycling kan ytterligare öka återvinningsvolymen, säger Hermann Reichenecker, VD hos Storopack. I ChemCycling-processen extraheras syntesgas eller pyrolysolja från blandat plastavfall. Båda ämnena kan sedan användas som råvara inom den kemiska industrin, till exempel för tillverkning av Styropor® Ccycled, som är ett alternativ till konventionell EPS inom produktionen av skyddsförpackningar. Kemisk återvinning utgör således ett mer hållbart alternativ till förbränning och deponering, som fortfarande tillåts i vissa europeiska länder. – Med ChemCycling går det alltså att återvinna förpackningar av styrenplast som blandats med andra eller kontaminerade plaster. Vid sidan av mekanisk återvinning kan ChemCycling även användas för att sluta materialkretsloppet, säger Klaus Ries, vice ordförande för Global Business Management, Styrenic Foams på BASF. Produkterna är ecoloop-certifierade – ett bevis på att de bidrar till den cirkulära ekonomin genom användning av plastavfall i produktionsprocessen. Storopack och BASF bryter på så sätt ny mark tillsammans när det gäller återanvändning av plast. Mellan pilotfasen och marknadsmognaden måste emellertid tekniska och ekonomiska aspekter klargöras. – Vi hoppas att strategierna för kemisk återvinning och massbalans kan tas med i beräkningen av målen för och graden av återvinning så fort som möjligt, eftersom det är det enda sättet att förnuftigt och permanent öka återvinningen utan att göra avkall på kvalitet, säger Ries.

För Storopack ligger fokus på hållbarhet och resurssparande produktion. Skyddsförpackningsspecialisten strävar efter en hög andel återvunnet material i så många produkter som möjligt samt hög återvinningsbarhet. – Vi genererar redan ca 25 procent av vår omsättning med produkter som tillverkats av återvunnet eller förnybart råmaterial, säger Hermann Reichenecker. Storopack deltar även i initiativ för att bekämpa plastavfall såsom Alliance to End Plastic Waste, Big Blue Ocean Cleanup och Operation Clean Sweep.